Kalabalık Yönetimi

AGUN SECURITY

Kalabalık Yönetimi

Kalabalık bir insan topluluğu yönetmek için öncelikle hazırlıklı olmak ve plan yapmak gereklidir. Belirli bir amaç için bir araya gelmiş insan topluluğunu içinde meydana gelebilecek heyecan, çatışma, kargaşa veya provokasyon gibi bazı istenmeyen durumlar ortaya çıkabilir. Kalabalığın kontrolden çıkması durumunda, hem kalabalık içindeki insanlar, hem de görevliler ezilebilir, yaralanabilir ve hatta ölüme varabilecek istenmeyen üzücü olaylar yaşanabilir.

Özellikle parekende sektöründe, yeni açılış zamanı veya yoğun alışveriş yapılan tatil öncesi zamanlarda, mağaza içerisindeki alışveriş yapan sayısı mutlaka artmaktadır. Alışveriş yapanların sayısının, normal güne oranla 10 kat veya 20 kat artması, mağaza içinde çalışan personelin limitlerini oldukça zorlamakta ve dikkatlerinin dağılmasına yol açmaktadır. Bu yoğunluk sırasında, fırsat kollayan şahıslar, kıymetli ürünleri çalmak suretiyle zarara neden olmaktadırlar. Böyle yoğun ve karmaşanın olduğu zamanlarda, hırsızlık olaylarının arttığı, kıymetli bir çok ürünün böyle zamanlarda çalındığı istatistiksel olarak görülmektedir.

Mağaza yöneticileri, kalabalığın artması beklenilen gün ve saatler için, mutlaka daha önceden planlama yapmak suretiyle, ek mağaza ve güvenlik personeli, hırsızlığa karşı elektronik güvenlik önlemleri, giriş – çıkış kontrolleri, mağaza için kontrol yöntemleri konusunda tedbirler almalıdır.

Mağaza yönetimi tarafından, acil durumlar karşısındaki hareket tarzı belirlenmeli, personel bu konuda bilinçlendirilmeli ve böyle bir olay olması durumunda, mağaza içinde bulunan insanların tahliyesine yardımcı olunmalıdır. Bu konuda güvenlik personeline daha fazla görev düşmektedir. Bu nedenle güvenlik personelinin bu konuda bilgi, birikim ve tecrübesi artırılmalı ve zaman zaman tatbikat yaptırılmalıdır.

Özellikle, tatil sezonunda, özel indirim günlerinde veya yeni açılış nedeniyle promosyon yapılan ilk günler için çok iyi hazırlanmak gereklidir. Riskleri analiz etmek suretiyle önleyici tedbirleri alınmalıdır. İyi planlama ve zamanında alınacak tedbirler, meydana gelebilecek sorunları en aza indirmek suretiyle hem kayıpları, hem de yaralanma, ölüm gibi istenmeyen acil durumların oluşmasını önleyecektir.